SSD (SOLID STATE DRIVE) NEDİR?
Geleneksel disklerden farklı olarak 1995 yılında M-Systems isimli bir firma SSD(Solid State Drive) adı verilen bir depolama cihazı üretti. SSD’ lerin amacı verileri kısa sürede uzun vadeli kullanım için saklamaktır. Bunu da geleneksel mekanik disklere kıyasla USB bellekler ile aynı mantıkta çalışarak yani hareketli parçalar içermeyerek sağlar. SSD diskler geleneksel sabit disklerin oldukça kompleks ve hassas türlerinden biridir. Boyutlarının küçük olması sebebiyle geleneksel disklere göre darbelere daha az dayanıklıdır ve ani güç kaybı, güçlü manyetik alan gibi faktörler veri kaybına yol açar.
SSD DİSK VERİ KURTARMA
Arıza yapan bir SSD diskten veri kurtarmak daha zordur ve belirli bir yazma kapasiteleri olduğu için bu kapasiteye ulaştığında kullanılamaz hale gelir. Günümüzde kullanılan SSD adı verilen depolama cihazları herhangi bir hareketli parça içermedikleri için geleneksel disklere kıyasla çok daha küçüktür. Hiç ses çıkarmadan, daha az hata yaparak ve az enerji tüketerek çok daha hızlı veri iletimi sağlarlar. Bu nedenle kullanıcılar tarafından son dönemlerde daha fazla tercih edilir.
Kolayca veri depolanabilen SSD cihazların en büyük sorunu ise depolanan verilerin aynı kolaylıkta silinebiliyor olmasıdır. SSD disklerin sert bir darbe alması, düşmesi, kırılması, aşırı sıcak veya soğuk bir ortamda bulunması SSD diskin performanslı çalışmamasına veya bozulmasına yol açar. Bozulacak bir SSD disk okuma yazma hızlarında ani düşüşler ve yavaşlama gibi sorunlar ile kullanıcıya mesaj vermektedir. Bu yavaşlama diski kullandıkça artarak bozulmasına neden olmaktadır. Yavaşlayan veya bozulan maddi veya manevi bilgiler içeren bir SSD disk daha fazla kullanılmadan profesyonel Veri Kurtarma Merkezlerine gönderilmelidir.
En çok karşılaşılan sorunlardan biri olan kart devresinin değişken voltaj nedeniyle arızalanmasıdır. Bu disklerde veri kurtarma işlemleri verilerin kayıtlı olduğu çip kart devresi üzerinden sökülerek yapılır. SSD disklerde veri kurtarma işlemleri diğer disklere göre çok daha zordur. Bu nedenler SSD disklerde veri kurtarma işlemleri yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. SSD diskinizdeki verilerin silindiğini, diskin fiziksel veya mantıksal hasar aldığını veya bilgisayarın diskinizi görmediğini düşündüğünüzde diske fiziksel müdahale etmemek bunlardan biridir. Silinen verileri kurtarmak amacıyla yüklenen, virüs içerme riski olan zararlı yazılımlar, disklerin ve verilerin daha fazla hasar almasına sebep olur, veri kurtarma işlemlerini zorlaştırır.