SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Günümüzde hızla gelişen teknolojinin yanı sıra kullandığımız uygulamaların ve sahip olduğumuz verilerin boyutları çok fazla arttı. Bu nedenle artık büyük dosya boyutları ile birlikte hızlı okuma yazma hızlarına sahip olan disklere ihtiyaç duyulmaya başladı. Bu yazımızda standart Hard Disklerden çok daha hızlı ve narin olmayan SSD diskleri alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğinden bahsediyoruz.
Bütçe Ve Kullanım Amacı Belirlemek
Hızla gelişen teknolojiler ile birlikte satın alacağımız teknolojik ürünlerin de fiyatları artmıştır. Bu nedenle SSD disk satın alırken giriş seviyesi bir bilgisayar için okuma yazma hızları GB seviyesinde olan M.2 SSD’leri almanız gerekmez. Bunun yerine Hard Disklerden çok daha iyi hızlara ulaşabilen, fiyalarıyla her bütçeye uyan 2.5 inç boyutlu SATA SSD’leri tercih etmeniz gerekmektedir.
Ancak yüksek boyutlu dosyalar ile uğraşmak, render gibi işler yapmak, sürekli veri transferi sağlamak gibi amaçları olan kullanıcıların ise daha yüksek okuma yazma hızlarına sahip olan PCI Express M.2 SSD modellerini tercih etmeleri gerekmektedir. Bu nedenle yalnızca gündelik işlemler yapacak kullanıcıların fiyatları çok yüksek olan M.2 Disklere fazladan para vermeleri önerilmez.
Satın Alacağınız SSD’nin Arayüz Bağlantısı
Günümüzde kullanılan SATA , M.2 gibi birden fazla SSD tipi ve bağlantı noktası bulunmaktadır. SSD takmak istediğiniz bilgisayarda eğer M.2 slotu yoksa bu SSD’leri satın almanız anakarta bağlantı sağlanamayacağı için gereksiz olmaktadır. Ancak işleriniz dolayısıyla büyük dosyalar kullanmak, render yapmak veya çok sık veri transferi yapması gereken kullanıcılar için SATA SSD’ler yerine M.2 tip SSD’ler tavsiye edilmektedir. Böylece dosyalar çok daha hızlı bir şekilde transfer edilebilmektedir. Ancak aynı boyutlarda olan M.2 SSD’ler SATA SSD’lerin yaklaşık 3 katı bir fiyata sahiptir. Bütün Bunları düşünmeden önce yapmanız gereken şey ise anakartınızda hangi tip SSD yuvası bulunduğuna bakmanız olmalıdır. SATA arayüzüne sahip bir SSD maksimum 550MB/sn okuma yazma hızına sahipken, NVMe PCI Express M.2 SSD’ler 7GB/sn okuma yazma hızlarına kadar ulaşabilir.
Depolama Boyutu
Günümüzde gelişen teknolojiler ile birlikte işletim sistemleri ve uygulamalar da çok büyük bir boyuta ulaştılar. En düşük SSD kapasitesi olan 120GB artık günümüzde yetersiz kalmaktadır. Bunun en büyük nedeni ise dünyada en fazla kullanıcıya sahip işletim sistemi olan Windows 10’un yaklaşık 40GB yer kaplamasıdır. Bu boyutun üstüne ekstra uygulamalar ve veriler eklendiğinde ise kullanıcıya çok az bir depolama alanı kalmaktadır. Tavsiye edilen en düşük kapasite miktarı 240GB iken günümüzde en yaygın kullanılan SSD’ler SATA arayüzüne sahip 480GB modellerdir. Standart ev kullanıcıları için 480GB ve 1TB SSD boyutları yeterli gelirken, büyük şirketler ve firmalar, Youtube gibi sosyal medyada video işleriyle uğraşan, veri depolama hizmeti veren kullanıcılar için ise minimum 1 veya 2TB SSD disk gerekmektedir.