ATA VERİ KURTARMA NASIL YAPILIR?
Depolama Diskleri bilgisayarlarda bulunan aygıtlar arasında en önemli parçalardan birisidir. Bir diğer adı Sabit Disk olan bu aygıtlar içerisine aktarılan verileri depolar ve kullanıcının uzun süre boyunca verilerine erişebilmesini sağlar. Bu aygıtlar aralarında SATA ve ATA olarak ikiye ayrılır. Fiziksel ya da yazılımsal olarak hasar gören ATA Disklerden veri kurtarmak en zorlu süreçtir. Fiziksel hasar alan ATA Disklerden verilerinizi kurtarmanız için tek yapmanız gereken diskinizi uzman kişilere teslim etmektir. Veri Kurtarma işlemlerinin zorluğu veri kaybının nedenine, disk boyutuna ve kapasitesine göre değişmektedir.
ATA VE SATA ARASINDAKİ FARKLAR NEDİR?
ATA ve SATA disklerin aralarında büyük farklar yoktur. ATA diğer depolama türlerine göre daha eski bir teknolojidir ve şu anki konuma gelmeden birkaç değişiklik yapılmıştır. SATA teknolojisi, ATA teknolojisi üzerinden geliştirmeler ve testler yaparak kullanıma sunulmuştur. SATA teknolojisi saniyede 600MB okuma ve yazma hızlarına ulaşabilirken, ATA teknolojisi maksimum 150MB okuma yazma kapasitesine sahiptir.
SATA ve ATA teknolojisi arasındaki bir diğer fark ise bağlantı noktası sayılarıdır. ATA teknolojisi 40 pinli iken SATA teknolojisinde 7 pin kullanılır. Böylece bilgisayar içerisindeki kablo karmaşıklığının azalması, estetik olarak daha iyi görünmesi ve sistemin daha serin sağlamasıyla birlikte SATA teknolojisi daha ön plana çıkmaktadır. ATA teknolojisini kullanan diskler 5V ile çalışması gerekirken SATA teknolojisini kullanan diskler yalnızca 250mV ile çalışabilir.
ATA TEKNOLOJİSİNİ KULLANAN DİSKTEN SİLİNEN DOSYALARIN TAMAMI KURTARILABİLİR Mİ?
Kullanıcılar yazılımsal hasar gören disklerindeki verilerini lisanslı programlar kullanarak geri getirebilir, ancak yapılacak yanlış bir hareket verilerin tamamının silinmesine hatta diskin bozulmasına bile yol açabilir. Fiziksel hasar gören Hard Disklerde ise kullancıların yapacağı işlemler yoktur. Uzman kişiler ve lisanslı programlar kullanılarak verilerin çok büyük bir kısmı kurtarılabilir.