• 0212 945 17 75
  • info@verikurtarmamerkezi.net

Cryptolocker Virüsü Nedir?

Ağu 23, 2021 Genel

 

Cryptolocker Virüsü Nedir

Öncelikle cryptolocker’ın ne olduğunu ve nelere yol açabileceğinden bahsedelim. Bilgisayarınızın hard diskinde bulunabilen veya dosyalarınızı şifreleyen trojen türünde bir virüstür. Bu virüs çoğunlukla mail yoluyla gelebilir, mail i okursunuz ve dosyayı açmaya çalıştığınızda etkinleşir. Cryptolocker bilgisayarınızdaki bütün ihtiyacınız olan dosyaları şifreler bunun önüne anti virüs programları ile bile geçemezsiniz.

 

Cryptolocker Bulaşınca Ne Olur?

Bu virüsü çalıştırdığınız zaman birkaç dakika geçmeden verilerinizi güçlü bir algoritma ile şifreler verilerinizin şifreleme işini bitirdikten sonra sizin ekranınızda bir pencere açılacak ve para karşılığında verilerinizi geri alabilme teklifi göreceksiniz. Eğer belirtilen miktarda paranın ödemesini almazlarsa verilerinizin şifresi açılmayacak ve verilerinizi kaybedeceksiniz genelde şirketler ve firmalar hedef alınır çünkü onların verileri önemli olduğu için kaybetmek istemezler ve hackerların istediği parayı öderler. Verdikleri ücret zaman geçtikçe artar yani kullanıcıların yapabileceği şey miktar yükselmeden ödemeyi yapmak. Ücret hackerların kendini gizlemek istemesinden kaynaklı Bitcoin adlı sanal para birimi ile ödenir Bitcoin ile ödendiğinden dolayı alıcıların yakalanması imkânsızdır.

 

Cryptolocker Nasıl Hızlıca Yayıldı?

Şimdik aklınızda bu virüsün nasıl yayıldığı vardır. Bu virüsün yayılmasının en büyük sebebi PDF ile bulaşabilmesidir bu virüs türü PDF dosyalarının içine gömülmektedir. Virüsün sizin bilgisayarınıza bulaşmak için izlediği yol ise şudur mail üzerinde ne kadar borcunuz olduğu yazıp ödemek için tıklayın yazabilirler. Ek dosyası virüstür ve siz indirip açarsanız arka planda virüs aktif olur ve bilgisayarınızdaki bütün dosyaları uçtan uca şifrelemeye başlar

 

Cryptolocker Virüsü Nasıl Silinir?

Öncelikle şunu söyleyelim virüs bulaştıktan ve dosyalarınızı şifreleme işlemini bitirdikten sonra virüsü silseniz bile dosyalarınızı kurtaramazsınız. Ayrıca bu virüsü silmek oldukça zordur fakat eğer bu virüsün kopyasıyla karşı karşıyaysanız o zaman silme işi daha kolaydır. Virüsün kopyası yine aynı kötü amaçlı kişiler tarafından yapılmış bir kopya virüstür kopyası orijinali kadar etkili olmasa da kopya olan virüste bilgisayarınızdaki bütün dosyaları şifrelemektedir şifrelenmiş verilerinizi kurtarmaya gelince şifrelenmiş verilerinizi kurtarmak muhtemelen %90 daha kolay olacaktır. Verilerinizin bir örneğini şifre çözme hizmeti sunan bir firmaya gönderip bekleyin firma size bir süre içinde geri dönüş sağlayacaktır, firmanın size attığı dosyayı indirip çalıştırın sisteminizde şifreli olan veriler birkaç dakika içerisinde kurtarılır.

 

Cryptolocker Virüsünden Nasıl Korunabilirsiniz?

Cryptolocker virüsünden korunmanız için yapmanız gereken ilk işlem sisteminize antivirüs yazılımı kurmak olmalı. Kurmuş olduğunuz antivirüs yazılımını düzenli olarak güncellemeli ya da kendini güncellediğinden emin olmazlısınız. Sürekli güncel tutulan antivirüsler bir nebze de olsa güvenlik sağlayabilir. Bunun dışında size gelen bütün e postaları açmayın ve bilmediğiniz veya güvenilmeyen sitelerden herhangi bir indirme yapmayınız ve antivirüs yazılımı ile sürekli taratma yapınız. Unutmayın bu tür virüsler herkesin başına gelebilir vunlardan korunmanın tek yolu bilinçli bir kullanıcı olmaktan geçiyor.

ile admin